Reinigen, desinfecteren - Hageling-Bio

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Reinigen, desinfecteren

Keldertechniek > Verwerking

In de bereidingswijze van druif tot wijn kunnen verschillende ruimten voorkomen, waarbij een onderdeel van het product wordt opgeslagen dan wel bereid. Deze moeten voldoen aan de Hygiëne van Levensmiddelen wetgeving.

Bedrijfsruimten

Procesruimten moeten schoon zijn, goed onderhouden en voldoende verlicht door daglicht of kunstlicht.

Vloeroppervlakten in de bereidingsruimte moeten voorzien zijn van een goede waterafvoer.
De vloeren moeten daarom zijn gemaakt van materiaal dat geen vocht opneemt of doorlaat.

Muuroppervlakten in de bereidingsruimte moeten zijn gemaakt van materiaal dat geen vocht opneemt of doorlaat. Ze moeten een glad oppervlak hebben.

Plafonds en voorzieningen aan het plafond in de bereidingsruimte moeten zodanig zijn ontworpen, geconstrueerd en afgewerkt dat zich geen vuil kan ophopen en dat condens, schimmelvorming en het loskomen van deeltjes wordt beperkt. Het plafond is glad en afwasbaar.

Ramen, deuren en andere openingen in de bereidingsruimte moeten zodanig ontworpen, geconstrueerd en afgewerkt zijn dat zich geen vuil kan ophopen.
Ramen die bij het openen leiden tot direct contact van de bereidingsruimte met de buitenomgeving, moeten zijn voorzien van horren die op eenvoudige wijze kunnen worden verwijderd voor schoonmaak.Het materiaal van kozijnen en deuren moet glad en gemakkelijk afneembaar zijn. Het materiaal mag geen vocht kunnen opnemen.

Goed onderhouden schilderwerk is dan ook noodzakelijk.

In de bedrijfsruimte moeten doeltreffende voorzieningen aanwezig zijn voor het wassen van handen en de mogelijkheid voor het schoonmaken van materialen. Deze voorzieningen moeten een aansluiting hebben op koud en warmwater van drinkwaterkwaliteit.

De opslagruimte moet er schoon en opgeruimd uitzien. Daarom moet regelmatig worden geveegd en schoongemaakt. Ook hier geldt dat er geen ophoping van vuil kan plaatsvinden. De vloer en wanden moeten glad zijn en kunnen worden schoongemaakt

Opslag van reiniging -en desinfecteermiddelen

  • Alle materialen in een aparte kast of opslagruimte

  • Van de grond, dus bijvoorbeeld op een schap

  • Elke verpakkingseenheid duidelijk geëtiketteerd

  • Elke verpakkingseenheid goed afgesloten

  • In een lekbak, indien kans op lekkage bestaat


Jaarlijks onderhoud
Alle procesapparatuur wordt minimaal 1 maal per jaar geïnspecteerd op gebreken en slijtage. Onderhoud vindt plaats, waaronder smering, gebreken worden verholpen en wat vervangen moet worden, wordt vervangen.

Smering
Voor het smeren van machines wordt vet van levensmiddelenkwaliteit gebruikt (food grade).

-------------------------

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu