Onze wijnen - Hageling-Bio

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onze wijnen

Hageling-Bio

Onze druiven worden op ecologische wijze geteeld.
Dit wil zeggen: geen chemische bemesting, insect - of onkruidbestrijding.
De teelt en de verwerking worden gecontroleerd door  TÜV Nord Integra (B2) het controleorganisme voor de biologische landbouw en verlopen volgens de EG richtlijn nr. 834/2007 en 889/2008


Term 'biologische wijn' mag nu op etiket


9 februari 2012
Wijnproducenten in de EU mogen hun producten nu bestempelen als 'biologische wijn'. Daardoor ontstaat een betere concurrentiepositie voor de (EU-)wijnproducent.
Dit besluit is op 8 februari genomen door het 'committee on organic farming' van de Europese Commissie.
Tot nu toe mochten alleen de druiven als biologisch gedefinieerd worden, en moesten wijnproducenten hun wijnen bijgevolg bestempelen als 'wijn gemaakt van biologische druiven'. Dat zagen zij als een nadeel omdat concurrenten in de VS, Chili, Australië en Zuid-Afrika hun wijn wel als biologische mogen labelen.
De nieuwe wetgeving verbiedt onder meer het gebruik van sorbinezuur in biologische wijn. Ook het gebruik van sulfieten wordt beperkt. Het sulfietgehalte in biologische wijn moet minstens 30 tot 50 milligram per liter lager zijn dan in de conventionele tegenhangers. De nieuwe regels zullen binnenkort in het officieel publicatieblad van de Europese Unie gepubliceerd worden en zijn vanaf de oogst van 2012 van kracht. Vanaf dat moment mogen biologische wijnboeren de term 'biologische wijn' op het etiket zetten.
Ook in België worden er biologische druiven geteeld en wijn geproduceerd. Hugo Bernar, wijnboer en eigenaar van de biowijn Hageling, is blij met de nieuwe regelgeving. "Voor mij verandert er weinig wat betreft het productieproces, ik heb het gebruik van sulfieten altijd al erg beperkt. Dit is ook perfect mogelijk, al wordt het voor het maken van rode wijn wel een flinke uitdaging. De beslissing is zeker belangrijk omdat ik nu eindelijk het Europese biologo én effectief de term biowijn mag gebruiken op mijn etiketten. Ik zal dat in de toekomst ook zeker doen."
Ook BioForum ziet deze beslissing als een goede zaak aangezien er nu op een eenduidige wijze naar de consument gecommuniceerd kan worden.

Bron Bioforum

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu